Skoči na vsebino

Gostujoča razstava: Izurjeni za gorsko vojskovanje: I. planinski pehotni polk vojske Kraljevine Jugoslavije

10.02.2023

Vabimo vas na odprtje gostujoče razstave Gorenjskega muzeja z naslovom »Izurjeni za gorsko vojskovanje: I. planinski pehotni polk vojske Kraljevine Jugoslavije«.

Prvi planinski pehotni polk vojske Kraljevine Jugoslavije je bil specialna planinska enota. Vojaki so prevzeli tudi načela taktike gorskega bojevanja: gorništvo, smučanje in sanitetno oskrbo – reševanje v gorskem svetu. Vojaki I. planinskega pehotnega polka so bili razporejeni po krajih na Gorenjskem, poveljstvo pa je imelo sedež v vojašnici v Škofji Loki. Leta 1936 so planinske enote na Bohinjski Beli dobile novo vojašnico, kjer so planinske enote slovenske vojske nastanjene še danes.

Vojaška ekipa je sodelovala tudi na smučarskih tekmah v patrolnem teku (predhodnik današnjega biatlona). Leta 1937 je jugoslovanska ekipa na svetovnem prvenstvu v Chamonixu zasedla skupno peto mesto, v razvrstitvi narodov pa drugo mesto.

Na otvoritvi razstave nam bo zgodbo I. planinskega polka v kratkem predavanju predstavil g. Janez Kavar, brigadir v pokoju.

Vabljeni, da se nam pridružite v petek, 17. 2. 2023, ob 18. uri v Kobariškem muzeju.