Skoči na vsebino

Ozadja in dediščina soške fronte

25.09.2022

Kobariški muzej se je v okviru dogodkov Ozadja in dediščina soške fronte predstavil v Bohinju. Bohinj in gore nad Bohinjem so bila v času prve svetovne vojne pomembno zaledje in prostor oskrbovalnih poti za Krnsko bojišče na soški fronti. Nenazadnje je to območje del Poti miru. Dogodki so se izvedli v partnerstvu s Triglavskim narodnim parkom, Turizmom Bohinj in Planinskim društvom Srednja vas v Bohinju.

V četrtek, 22. septembra 2022 smo v Kulturnem domu odprli potujočo razstavo "29 mesecev bojev ob Soči". Na odprtju je pomen in poslanstvo Kobariškega muzeja ter povezanost z območjem Triglavskega narodnega parka in Bohinja predstavil direktor Kobariškega muzeja Martin Šolar, avtor razstave kustos Jaka Fili pa je predstavil razstavo in poudaril, da razstava obiskovalcu ponuja razmislek o nesmiselnosti vojne, predstavljeni dogodki pa v kombinaciji z vsemi konflikti 20. in 21. stoletja postavljajo pod vprašaj tezo, da je zgodovina učiteljica življenja. Razstava bo na ogled do 13. novembra 2022 v odpiralnem času Turistično-informacijske točke Stara Fužina.

V petek, 23. septembra 2022 smo si ogledali vojaško pokopališče Rebro na Bohinjski Bistrici ter zbirko Mali vojni muzej ter se popoldan odpravili proti Komni oziroma Planini na Kraju. Triglavski narodni park je skupaj s Turizmom Bohinj že pred dobrimi dvajsetimi leti tu vzpostavil tematsko pot Oskrbovalno zaledje za Krnsko bojišče, ki je zdaj del Poti miru. Informativne table so v fazi prenove. Zvečer je bil v Koči pod Bogatinom tematski večer s predstavitvijo Poti miru in novega knjižnega vodnika po poti.

Zadnji dan, v soboto, 24. septembra 2022 nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno, a smo vseeno izvedli pohod po ostalinah soške fronte ter se povzpeli na Bogatinsko sedlo. Za zaključek je bila v spomin na vse umrle v času soške fronte na Planini na Kraju darovana sveta maša.