Skoči na vsebino

Avstro-ogrska vojska v Zgornjem Posočju, III 25. 5. 1915 - 23. 10. 1917

22.10.2022 - 12.10.2023

Leta 2016 smo se s tematsko razstavo podali na položaje in v zaledje avstro-ogrske vojske na Bovškem, nato leta 2019 pot nadaljevali v Krnskem pogorju, letos pa jo zaključujemo na južnem delu bojišča, v predgorju Julijskih Alp.

V Zgornjem Posočju so napredovanje italijanske vojske zaustavile enote avstro-ogrskega XV. armadnega korpusa, gorske brigade, ki so se pred tem borile na balkanskem bojišču. Na levem bregu Soče sta bili steber obrambe sosednji gori, Sleme (1482 m) in Mrzli vrh (1360 m). Posebno slednji si je zaradi žrtev med italijanskimi vojaki pridobil tako slab sloves, da je bil kljub skromni nadmorski višini po vojni vrisan na velike stenske zemljevide. Na desnem bregu reke je enako ostalo zapisano tolminsko mostišče z nizkima vzpetinama Mengore (Sv. Marija) (457 m) in Cvetje (Selski vrh 588 m), ki so ga Italijani imenovali Santa Lucia.

Branilci so na celotnem območju uveljavili prednost v obrambi z višjih položajev, veliko številčnejše enote italijanske vojske pa so se na strmih pobočjih znašle v brezupnem položaju. Smrtonosnemu orožju so se pridružile še naravne sile, saj so se vojaki kljub nižjim nadmorskim višinam v obeh medvojnih, izjemno hudih zimah znašli v pogojih visokogorskega bojevanja.

Dogajanje na Slemenu, na Mrzlem vrhu in v zaledju je že bilo predstavljeno na tematskih razstavah v minulih desetletjih, vedno s prevladujočim deležem zapisov pripadnikov italijanske vojske. Upoštevajoč obilico italijanskega arhivskega, zasebnega in objavljenega gradiva je to razumljivo. Bataljoni avstro-ogrskih gorskih brigad so večinoma prihajali iz oddaljenih območij cesarstva in avtorjem razstav zapisi njihovih pripadnikov niso dosegljivi. Na predhodni razstavi so bila svetla izjema obsežna pisma, ki jih je topniški opazovalec Ivo Brlić pisal svoji mami, svetovno znani pisateljici Ivani Mažuranić Brlić. Tudi na tokratni so mestoma opise bojišča, avstro-ogrskih položajev in akcij prispevali italijanski pisci. Obširnejšo razlago obiskovalcem posredujejo muzejski vodiči v muzeju in na nekdanjem bojišču, pogosto na dveh muzejih na prostem, ki jih je Fundacija Poti miru v Posočju na Poti miru od Alp do Jadrana uredila na Mrzlem vrhu in na Mengorah.

Dobrodošli!