Skoči na vsebino

Hurra! Avanti Savoia!

20.10.2021 - 28.05.2022

HURRA! AVANTI SAVOIA!
Spremembe, ki jih je prinesla vojna.

Avtor razstave: Jaka Fili, kustos
Oblikovanje: Barbara Bogataj Kokalj

Prva svetovna vojna se je zgodila ravno v obdobju, ko so svet pretresale velike tehnološke spremembe. Sama vojna je te spremembe še močno pospešila, niso pa vplivale zgolj na vojsko samo, temveč so (posredno ali neposredno) pustile neizbrisen pečat tudi na pokrajini, predvsem pa na družbi.

Razstava na kratko predstavi spremembe, ki jih je prinesla prva svetovna vojna. Razdeljena je na tri sklope, vsak od njih predstavi določeno področje.

Prvi sklop predstavi spremembe na vojaškem področju. Prva svetovna vojna predstavlja tranzicijo od praktično napoleonskega bojevanja v strnjenih vrstah in barvitih uniformah do sodobnega bojevanja z manjšimi, bolj mobilnimi enotami. Tovrstne spremembe so zadele vse rodove vojske, kar je na kratko tudi predstavljeno na razstavi.

Drugi sklop predstavlja spremembe, ki jih je vojna fizično pustila na pokrajini. Od uničenja in onesnaženja, pa do številnih gradbenih projektov, katerih rezultati so še dandanes vidni na področju nekdanje fronte.

Tretji in zadnji sklop pa predstavlja družbenopolitične spremembe. Te so bile izjemno daljnosežne. Po eni strani so razmere pripeljale do zaposlovanja vojnih invalidov ter novačenja ženske delovne sile, ki je pospešila emancipacijo, po drugi strani pa so politične spremembe, ki jih je prinesla prva svetovna vojna, na nek način občutne še dandanes in še vedno krojijo svetovno politiko.