Skoči na vsebino

Kobarid Caporetto Karfreit

21.10.2017 - 10.10.2018

Kobariški muzej je pred skoraj tremi desetletji v ospredje svoje predstavitvene dejavnosti postavil pripoved o gorskem bojevanju na soški fronti in o poslednji, dvanajsti, »kobariški« bitki. V tem obdobju sta bili ob 80. in 90. obletnici te bitke postavljeni dve posebni, tematski razstavi. Ob okrogli, stoti obletnici zgodovinskih dogodkov je pred našo muzejsko hišo ponovno naloga, da dopolni svojo pripoved z novim, tehtnim prispevkom.
Nedvomno je kobariška bitka, zabeležena kot »Caporetto«, predvsem italijanska zgodba, italijanski »Waterloo«, medtem ko sta se »Kobarid« in »Karfreit« že v dobršni meri izgubila iz kolektivnega spomina drugih narodov. Italijanskim obiskovalcem se ob poplavi knjig o teh dogodkih že na prvem koraku postavlja vprašanje, kaj novega se še sploh da povedati o »Caporettu«?
Odgovor najdemo v zgodbah mož, ki so doživljali to bitko. Nekatere od teh so bile objavljene v zadnjem obdobju, posebno dragocene pa so tiste, ki so nam jih zaupali obiskovalci muzeja. Izbrane so zgodbe, ki govorijo predvsem o dogajanju v dolini in v gorah v okolici Kobarida v prvih dneh bitke. Spremljajo jih današnji posnetki nekdanjega bojišča, ki so vabilo na obisk krajev, kjer lahko poskusimo razumeti izkušnje in besede mož iz jarkov. Dopolnjujejo jih odlomki povelj, navodil, poročil in drugih uradnih besedil visokih italijanskih poveljnikov, ki so bili vključeni v  uradno poročilo Zgodovinskega urada vrhovnega štaba italijanske vojske. Razstava tako ponuja obiskovalcem  priložnost za razmišljanje o usodi ljudi v strašnem obdobju vojne in ceni, ki jih je od njih zahtevala.
Poslanstvo muzeja lahko vidimo prav v spodbujanju razmišljanja o tem, kaj vojne prinašajo »malim ljudem« ˗ tistim, ki jih gospodarji vojn tudi danes ne razumejo.