Skoči na vsebino

Take vojne si nismo predstavljali

25.10.2014 - 05.10.2015

Kobariški muzej in Muzej novejše Zgodovine Slovenije že dolga leta povezuje vzorno sodelovanje, zato sta ustanovi vstopili v obdobje obeleževanja stoletnic prelomnih zgodovinskih dogodkov z dvema tematskima razstavama z enim samim naslovom: »Take vojne si nismo predstavljali«. Besede udeleženca 1. svetovne vojne Ivana Matičiča so rdeča nit, ki je skupna izkušnjam številnih udeležencev te vojne. Dogajanje je presegalo meje njihovih predstav o vojni in jezik ni premogel besed, s katerimi bi to lahko opisali. Ni ga mogoče predstaviti niti z nekaj kamenčki, iztrganimi iz mozaika, sestavljenega iz milijonov pričevanj pripadnikov različnih narodov.

Na razstavo so umeščene predvsem njihove pripovedi iz obdobja pred končnim izidom vojne, ki jih je razdelil na poražence in zmagovalce. V kasnejšem obdobju so bile njihove besede za potrebe dnevne politike dobrodošle, marsikdaj pa tudi nezaželjene. Prav slednje, pogovor dveh francoskih vojakov pomladi leta 1917, si je za uvod v svoji knjigi »Isonzo 1917« izbral italijanski pisec Mario Silvestri:

»Kateregakoli domoljuba izzivam, naj pride,
da bi preživel kot navaden vojak samo tisoč noči v prvi bojni črti,
ne da bi pri tem zasovražil domovino.«

Podobno so grozote in strašna cena bojev strle nekdanjega zagovornika vojne, znamenitega pisatelja Rudyarda Kiplinga, potem ko mu je ta vzela sina:

»Če vas kdaj sprašujejo, zakaj smo umrli,
jim povejte, da zato, ker so naši očetje lagali.«

(Common Form)

Bolj kot dogajanje na bojišču, je mnoge za vse življenje zaznamovalo poniževanje, trpljenje, stradanje in druge strahote v ujetniških taboriščih. Prepuščeni na milost in nemilost nasprotnikom so upali na konec vojne in, še bolj absurdno, bili vojni ujetniki v naslednjih letih, ko je zmagal mir. S prepričanjem, da je Kobarid danes postal kraj srečevanja in dialoga evropskih narodov, ti kamenčki niso bili umeščeni v pripoved razstave. Temačno podobo naj nekoliko razsvetli svetal žarek zgodbe Seppa Pailerja, napisan na dan, ko na celotnem »njegovem« odseku fronte ni bil oddan niti en strel in je bilo nasprotnikom prizaneseno.

Z izjemo tega uvodnega besedila je vsa pripoved razstave prepuščena besedam ljudi, ki so vojno doživeli. Ohranimo jih v spominu!

Katalog razstave lahko kupite v naši trgovini.