Skoči na vsebino

29 mesecev bojev ob Soči

24.10.2020 - 17.10.2022

Ob 30. obletnici Kobariškega muzeja smo se odločili, da bomo tokratno občasno razstavo zastavili na drugačen način. Pretekle razstave so predstavljale osebne zgodbe vojakov z obeh strani frontne črte, tokratna razstava pa predstavlja kronološki pregled dogodkov na soški fronti.

Razstava obiskovalcem ponuja jedrnat pregled dogodkov na celotni dolžini soške fronte, od Rombona do Jadranskega morja, poleg tega pa predstavi še dogodke, ki so pripeljali do prve svetovne vojne ter odprtja same soške fronte. Predstavljen je proces, v katerem so predvojna zavezništva ter diplomatske igre lokalni spopad spremenile v svetovno morijo. Kot da sama prva svetovna vojna ne bi bila dovolj, pa je tudi povojna politika pogrnila na celi črti. Namesto da bi prva svetovna vojna končala vse vojne, je zaradi nesposobnosti politike ter kratkovidnosti njenih odločitev postavila temelje vojnam 20. stoletja, na nek način pa njene posledice čutimo še danes.

Razstava obiskovalcu ponuja razmislek o nesmiselnosti vojne, predstavljeni dogodki pa v kombinaciji z vsemi konflikti 20. in 21. stoletja postavljajo pod vprašaj tezo, da je zgodovina učiteljica življenja.